dimarts, 5 d’agost de 2014

Les biblioteques han de pagar drets

El Reial Decret 624/2014 entrat en vigor avui ha anunciat que s'aplicarà "el dret de remuneració als autors pels préstecs de les seves obres realitzats." Aquesta normativa s'aplicarà per mandat europeu, i és d'obligat compliment per als estats membres de la Unió Europea, seguint la Directiva 2006/115/CE
Això és en primer lloc vergonyós però en segon lloc un abús. Les biblioteques ja paguen un cànon de drets d'autor. El seguiran pagant? On aniran aquests diners? A CEDRO (l'empresa que gestiona els drets dels llibres)?

Per què si és a CEDRO, us voldria comentar una dada que pocs saben: Els escriptors només cobren una quota en tant que els seus royalties superen un determinat número de ventes. Què vol dir? Doncs que aquesta quota només la cobren els autors d'una certa rellevància. Els diners que no es paguen als autors més petits (entenem el que suma un euro d'aquí, uns cèntims d'allà...), no els cobren tampoc els grans i no se sap on van a parar.

De manera que, malgrat que tots els autors passen a ser criminalitzats per voler cobrar per la seva feina, només uns pocs la cobren. Val a dir que parlar de drets d'autor (implicant a l'autor directament) ja és una trampa per què en realitat estem parlem de drets d'explotació d'una editorial (una empresa).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada