dilluns, 23 de gener de 2012

Maquinari Lliure: el Gimp (el Photoshop gratuït i legal) - Part 1

Avui enceto alguns post introductoris sobre alguns programes de software lliure per tots aquells que voleu fer algunes coses però programes com el Photoshop o l’Ilustrator o altres es fan massa grans i inabastables si volem ser legals.Per començar a tractar imatges veurem el que vindria a ser el Photoshop gratuït i legal: El Gimp.

També us enllaçaré tutorials i consells que puguin ser del vostre (i meu) interès.

Per començar, instal•lem-lo! El podeu descarregar gratuïtament a la web – http://www.gimp.org.es/  La instal•lació no té més secret que el que us explica aquí.

No té massa dificultat però vigileu no descarregar una versió equivocada ja que és fàcil confondre la versió del programa per Linux de la que és per Windows.

Avui veurem poquetes coses. Només el més bàsic per començar: obrir un arxiu, pintar-hi alguna cosa (farem una flor per imprimir per una carta) i ho gravarem. Anem per parts.

1. Preparem una pàgina per començar a treballar

Quan tinguem el programa obert veurem el següent.


Cliquem a Arxiu (A) – desprès a “Nuevo” i ens surt un pannell d’opcions com aquest:Per començar clicarem sobre les opcions de plantilla (que estan pre-fets) i triem l’A-4 (300ppi).

Si no ens diuen el contrari aquestes són les mides normals per un full que es vol imprimir bé. Si volem fer alguna feina per penjar a internet modificarem on diu Resolució i posarem per igual X i Y a 72ppi.

2. Eines de pintar: el pinzell / el pot de pintura / la goma d’esborrar

Aquesta és la vostre pàgina preparada per pintar el que vulguem:Us recomano que, per tenir un ús més senzill, preparem una mica les eines de treball. Per defecte tindreu la llista d’eines i segurament un segon panell d’opcions. Si no el teniu podeu clicar sobre (1)“Ventanas” – (2)“Diálogos Importables” i seleccionar la opció de (3)“Navegación”. Aquesta ens ajuda a veure de prop o de lluny allò que estem dibuixant de manera senzilla i ràpida.Anirem veient per que serveixen unes i altres.Hi ha un altre panell que ens pot ser de gran interès per treballar: clica a “Editar” – “Historial de Desacer” i ens surt un panell com aquest:Que ens ajudarà a tornar enrera si fem malament alguna cosa.

Ara agafem el símbol del pinzell (en vermell) i posem-nos a dibuixar. Farem un dibuixet senzill a l’extrem dret del full. Jo faré una flor però podeu fer una altre cosa.Veiem que apareixen les opcions del pinzell senzill que podem modificar per fer un traç o un altre.

Si veiem que no ens agrada el que hem fet podem usar la goma d’esborrar o començar de nou clicant al panell de “Historial de Desacer” a “Imagen Base”.Podem usar el panell “Navegación de Vista” (en vermell) per acostar-nos al dibuix i així fer-lo més ben fet. i així serà més fàcil fer el dibuix tal i com el volem.Ara ho pintarem amb la opció de pot de pintura (en vermell) i ens surten les opcions del pot de pintura, els colors. Cal que cliquem sobre el que aquí marquem amb un asterisc dues vegades (*).Més endavant ho explicarem millor però de moment remenarem una mica el triangle de la imatge (1) i triarem alguns colors; cada vegada que en cliquem un se’ns suma en un requadre (2), és com si fos una paleta de pintor. Hi podem posar les que vulguem. Avui en posarem 3: un verd, un vermell i un taronja.

Anem al dibuix, triem el color amb el que volem pintar la zona i anem omplint fent un sol clic dins de l’àrea (3). Heu de tenir present que les zones obertes (que no estan tancades amb la línia negre) es poden pintar malament per que la pintura s’escampa fins que troba una línia negre.3. Gravem una pàgina: els formats

Seguirem el següent recorregut: (1) “Archivo” – (2) “Guardar como...”.Surt un nou panell on seguirem el següent recorregut: (1) “Nombre”: hi posarem el nom que vulguem. Jo hi he posat “Carta amb flor”. (2) Escollim el lloc on volem gravar. Podeu triar l’escriptori i així ho teniu a l’abast. (3) Escollim el format: triem el *JPG. Cliquem a “Guardar” (4).Els formats que més farem servir són 3:

TIFF: Guarda molta informació i no perd resolució. És la millor opció si volem imprimir.

JPG: Comprimeix la informació però perd resolució cada vegada que gravem. Es pot obrir amb qualsevol programa o enviar per internet... És una bona opció si no l’hem de modificar més i la volem transportar d’aquí a allà.

GIF: Comprimeix molt, és bo per coses que volem penjar a internet.

Ara ja la podem imprimir. En color, es clar.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada